پرسشنامه استاندارد سرمایه اجتماعی توسط محقق در سال ۱۳۹۵ ساخته شد.این پرسشنامه دارای ۲۲ سوال بوده و هدفآن ارزیابی سرمایه اجتماعی در سازمان است و دارا ی یک بعد است .طیف لیکرت۸۴۰./ می باشد.
تعریف مفهومی متغییر پرسشنامه :
سرمایه اجتماعی
ظاهرا بحث سرمایه اجتماعی ، اوّلین بار ، قبل از سال ۱۹۱۶ ، توسط هانی فان ، از دانشگاه ویرجینیای غربی (در امریکا) مطرح شد؛ اما علی رغم اهمیت آن در تحقیقات اجتماعی ، تا سال ۱۹۶۱ که توسط جین جاکوب در برنامه ریزی به کار برده شد ، شکل جدی به خود نگرفت .
اگر بخواهیم کاربردها ، اهداف و تعاریفی را که در علوم اجتماعی از این مفهوم می شود ، دسته بندی کنیم و پیشینه این مفهوم را در آرای دانشمندان گذشته و حال جستجو نماییم ، باید این ردیابی را از کتاب «سرمایه» کارل مارکس آغاز کنیم . او در این کتاب به مسئله «همبستگی از روی اجبار و ضرورت» می پردازد . بدین معنی که شرایط منفی و بحرانی ، افراد را به سوی استفاده از انرژی و توانایی های بالقوه جمعی ، توسل به پشتیبانی یکدیگر و استفاده از پتانسیل های گروهی ترغیب می کند .
رویکرد دیگر ، در آرای جورج زیمل قابل بازشناسی است ، جایی که او از مفهوم «داد و ستد» یا «بده بستان» صحبت می کند . مبنای این نظریه بر این نکته استوار است که افراد ، توقع دارند تا کمک و لطفی که نشان می دهند ، جبران شود . برخی این مفهوم را در مقابل ایثار و دگرخواهی تعبیر می کنند .
تعریف سرمایه اجتماعی
تعریف رایج سرمایه اجتماعی، در جریان اصلی جامعه شناسی آمریکایی، به ویژه در روایت کارکردگرایانه آن عبارت است از روابط دو جانبه، تعاملات و شبکه هایی که در میان گروه های انسانی پدیدار میگردند و سطح اعتمادی که در میان گروه و جماعتی خاص، به عنوان پیامد تعهدات و هنجارهایی پیوسته با ساختار اجتماعی، یافت میشود. در مقابل، جامعهشناسی اروپایی این مفهوم را در بررسی این موضوع به کار میگیرد که چگونه تحرک پیوندهای مربوط به شبکه های اجتماعی، سلسله مراتب اجتماعی و قدرت تمایزیافته را تقویت میکند(ادریج و زمی ،۲۰۱۵). با وجود این، نکات مشترک این دو دیدگاه در سودمندی سرمایه اجتماعی در افزایش برخی ویژگیها، مانند آموزش، تحرک اجتماعی، رشد اقتصادی، برتری سیاسی، بهداشت و سلامت فردی و عمومی و در نهایت توسعه است (الوانی و شیروانی، ۱۳۸۳). و به طور خلاصه میتوان آن را حاصل پدیده های ذیل در یک سیستم اجتماعی دانست: اعتماد متقابل، تعامل اجتماعی متقابل، گروه های اجتماعی، احساس هویت جمعی و گروهی، احساس وجود تصویری مشترک از آینده و کارگروهی (دورلاف و همکاران ۲۰۰۴؛ به نقل از بخشنده، ۱۳۹۳،ص ۲۱).
تعریف عملیاتی متغییر پرسشنامه
در این پژوهش منظور از سرمایه اجتماعی نمرهای است که کارکنان به سوالات ۲۲ گویه ای پرسشنامه سرمایه اجتماعی میدهند .
مولفه های پرسشنامه :
مولفه های پرسشنامه |
سوالات |
سرمایه اجتماعی |
۲۲-۱ |